Ormel controleert wildschade in mais en aardappelen met drone

Coen Ormel uit het Overijsselse Bruinehaar vliegt regelmatig met zijn drone over de percelen mais en aardappelen om een inschatting te kunnen maken van de schade die wilde zwijnen en dassen aanrichten.

Er zijn jaren dat Landbouwbedrijf Ormel tussen de 20.000 en 30.000 euro schade heeft in de maispercelen aan de rand van natuurgebied Engbertsdijksvenen. Vooral de populatie wilde zwijnen maakt dankbaar gebruik van het voedsel net buiten dit Natura 2000-gebied.

'Ze pakken zowel de korrels vlak na het zaaien en de rijpe kolven aan het einde van het groeiseizoen. Het is elk jaar weer de vraag waar ze de grens van het natuurgebied overgaan om zich tegoed te doen aan de mais', zegt Ormel.

Maatregelen treffen

De schade aan de gewassen wordt getaxeerd en na aftrek van een eigen risico door provincie Overijssel uitbetaald. Daar moet Ormel wel iets voor doen. 'We moeten maatregelen treffen om de varkens buiten de percelen te houden. Door het plaatsen van bijvoorbeeld stroomdraden, maar de biggen kunnen er onderdoor. De rest volgt gewoon. Dat werkt dus niet.'

LTO Noord is samen met alle betrokken partijen in gesprek met provincie Overijssel om onder meer de vergoeding voor wildschade voor boeren de komende jaren te waarborgen. 'Het gaat natuurlijk om veel geld, vooral in gebieden met veel ganzen. Die hebben we hier gelukkig niet, maar we zien dat de zwijnen steeds verder buiten het natuurgebied hun voedsel zoeken', zegt de ondernemer.

Misschien heeft dat te maken met het feit dat de populatie groeit, geeft Ormel aan. 'Er wordt gejaagd net buiten de Engbertsdijksvenen, maar of dat afdoende is om de wildstand in de hand te houden, dat weet ik niet.' Provincie Overijssel is vooralsnog niet van plan een actief nulstandbeleid te voeren in dit gebied tussen Sibculo en Bruinehaar.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.