Proefboerderij De Marke meet stalemissie met sensoren

Bij proefboerderij De Marke in het Gelderse Hengelo is onlangs een onderzoekscentrum geopend voor het meten van stalemissies met sensoren. Dit is onderdeel van drie landelijke onderzoekslocaties. In Valkenswaard wordt er nog een ingericht voor varkens en in Woudenberg een voor pluimvee.

De opening vond plaats met een symbolische druk op de knop door gedeputeerde Harold Zoet (BBB), secretaris-generaal Jan-Kees Goet van LNV en voorzitter John Koeleman van Vruchtbare Kringloop Oost.

'Nu is de uitstoot van een veehouderijbedrijf onduidelijk, niemand weet het exact', zegt onderzoeker Albert Winkel van Wageningen Livestock Research. 'Door de emissie te meten, weet je wat deze precies is en zie je het effect van je handelen.'

Drie locaties

Wageningen Livestock Research richt drie landelijke onderzoekslocaties in: een voor melkvee op De Marke, een voor varkens bij De Hoeve Innovatie in Valkenswaard en een voor pluimvee bij pluimveehouder Verbeek in Woudenberg.

Koeleman: 'Ik wil wel sturen op doelen, maar je wil in je bedrijfsvoering ook dingen doen die geld opleveren en je vooruit brengen. Doelen halen maar niks verdienen zie ik ook niet goed komen. Er moeten in mijn ogen echt eerst nog een paar stappen gezet worden, vooral binnen de wetgeving.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.