Coating+verlengt+houdbaarheid+groenten+en+fruit
Nieuws
© Han Reindsen

Coating verlengt houdbaarheid groenten en fruit

Het Zwitserse onderzoeksbedrijf Empa heeft samen met supermarktketen Lidl een coating voor groenten en fruit op basis van cellulose ontwikkeld. Deze coating wordt gemaakt van pulp van geperste groenten- en fruitschillen.

Het cellulosemateriaal wordt verwerkt tot gefibrilleerde cellulose. Hierbij gaat het om resten die eerder werden afgevoerd naar biogasinstallaties. De coating kan op het fruit worden gespoten of als een dip op het product worden aangebracht. Het product kan gemakkelijk worden afgewassen, maar kan ook met de beschermende laag veilig worden gegeten.

Volgens Empa kan op die manier worden bespaard op verpakkingsmaterialen en kan verspilling hiervan worden voorkomen. Ook blijkt uit proeven dat de houdbaarheid van bananen met ruim een week kan worden verlengd.

Uitgebreider testen

De onderzoekers hebben ruim een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de coating. Empa en Lidl willen de celluloselaag de komende twee jaar in samenwerking met een groente- en fruitleverancier uitgebreider testen en verbeteren.

'Het voornaamste doel is om in de toekomst een deel van de verpakkingen op basis van aardolie te vervangen door dit type biocoatings', zegt Gustav Nyström, hoofd van het Empa-laboratorium.

Het Zwitserse agentschap voor innovatie Innosuisse ondersteunt het project. Het is de bedoeling om deze nieuwe technologie uit te rollen naar alle 150 Lidl-filialen in Zwitserland.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.