Gezondgewastool+helpt+akkerbouwers+met+bodemmaatregelen
Nieuws
© Han Reindsen

Gezondgewastool helpt akkerbouwers met bodemmaatregelen

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de Gezondgewastool ontwikkeld. Met deze onlinetool kunnen akkerbouwers en adviseurs eenvoudig zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde bodempathogenen.

De Gezondgewastool komt voort uit de publiek-private samenwerking Beter Bodembeheer en is gefinancierd door BO Akkerbouw en TKI Agri & Food. De onlinetool draagt bij aan het Actieplan Plantgezondheid. Wageningen University & Research ontwikkelde deze op basis van informatie uit het rapport 'Beheersing van bodempathogenen via bodemgezondheidsmaatregelen' van Aad Termorshuizen, Leendert Molendijk en Joeke Postma.

Molendijk is blij met het resultaat: 'De tool brengt een rapport van honderd pagina's over bodempathogenen terug tot één schema op maat, waarmee akkerbouwers direct aan de slag kunnen. De tool is op dezelfde manier opgebouwd als het veelgebruikte aaltjesschema. De bedoeling is de tool later uit te breiden met bodeminsecten.'

Eenvoudig

De tool werkt eenvoudig. Voor de aaltjes, bodemschimmels en bacteriën die de akkerbouwer of adviseur kiest, geeft het schema aan of de bodemmaatregel bewezen effectief (groen), perspectiefvol (geel), niet effectief (paars) of onbekend (wit) is. Maatregelen die de teler kan nemen, zijn onder meer biologische bestrijding, groenbemesters, inundatie, grondbewerking en vruchtwisseling.

Bij de gekleurde vakjes kan de gebruiker doorklikken op relevante achtergrondinformatie. De nadruk ligt op de gewassen aardappelen, cichorei, granen, kool- en raapzaad, peen, peulvruchten, suikerbieten en uien.

Kennisdag Beter Bodembeheer

De Gezondgewastool is een van de onderwerpen op de online Kennisdag Beter Bodembeheer op dinsdag 8 februari van BO Akkerbouw. Wie interesse heeft in deze tool en andere kennis over beter bodembeheer, is van harte welkom. De ochtend staat in het teken van de resultaten uit het onderzoek. In de middag zijn er kleinschalige praktische workshops.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.