Mest onder stroom gezet voor emissiereductie

Drijfmest die onder stroom wordt gezet. Door deze bewerking met een hoog voltage wordt de mest ontleden en micro-organismen gedood. Dat beweert Yellow Agro uit het Gelderse Arnhem. Hiermee wil het bedrijf zorgen dat de mest beter beschikbaar komt en er geen ammoniak vrijkomt tijdens het uitrijden.

Tijdens een demonstratie in de Achterhoek wordt in een emmer in het klein getoond wat er in de vrachtwagen gebeurt. 'We laten mini bliksem ontladen op de drijfmest om deze moleculair te ontleden en om te zetten in een milieuvriendelijke meststof', geeft Willibrordus van der Weide van Yellow Agro aan.

Na de vrachtwagen voegen ze bacteriƫn en schimmels toe die de mest vervolgens verder fermenteren. Een voorbehandeling van de mest in de stal is de volgende stap in dit proces. 'Wij proberen in de stal dan de emissies te voorkomen. We gaan de drijfmest in de stal conditioneren en daarna gaat de mest door deze vrachtwagen.'

De aanvraag van een Regeling ammoniak en veehouderij (Rav)-code moet komend jaar gebeuren. Bij het eindproduct is nog wel de geur van ammoniak aanwezig. 'Het is een enorme chemische reactie. Na een tijdje wordt het rustig en is het een bruine vla', weet Van der Weide. In hoeverre dit systeem de oplossing biedt aan de stikstofvraagstukken zal de toekomst uitwijzen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.