Robotbouwer+Honest+AgTech+failliet
Nieuws
© Honest AgTech

Robotbouwer Honest AgTech failliet

De Rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag robotbouwer Honest AgTech in Delft failliet verklaard. Het bedrijf introduceerde in februari op de Fruit Logistica in Berlijn de eerste autonome robot voor toepassing van UV-C in de kas.

De robotontwikkelaar heeft het faillissement zelf aangevraagd als gevolg van een liquiditeitstekort. Onderzoek moet uitwijzen of een doorstart mogelijk is. Belangrijkste is volgens de curator om voor de twintig medewerkers van Honest AgTech een oplossing te vinden. Daarover komt half juli meer duidelijkheid. Voor een eventuele doorstart van de techniek – het bouwen van autonome robots voor de tuinbouw – is meer tijd nodig.

De robot die Honest AgTech eerder dit jaar in samenwerking met CleanLight introduceerde, is wereldwijd de eerste Level 5-autonome robot voor de tuinbouw. 'Dit betekent dat de teler zijn handen en hersenen niet hoeft te gebruiken als het gaat om de werkzaamheden van de robot', legde CCO Maren Schoormans eerder uit. In de praktijk waren zeven robots van Honest AgTech actief. Doel was om dit jaar nog twaalf robots te verkopen.


Schoormans concludeerde ook dat de drempel om een robot in huis te halen voor veel telers nog groot is. Dat komt door de hoge investering. De robot van Honest AgTech kost tussen de 100.000 en 130.000 euro. 'Een prijsverlaging wordt pas mogelijk na opslag. Als de markt naar honderden robots gaat, dan kunnen wij namelijk serieproductie toepassen', zei de CCO begin mei.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.