Onkruid+bestrijden+met+accu+of+autonoom+in+fruitteelt
Nieuws
© Frits Huiden

Onkruid bestrijden met accu of autonoom in fruitteelt

De Appeldag bij Proeftuin Randwijk toonde aan dat mechanisatie grote stappen maakt. Demonstraties met machines draaiden vooral om autonoom rijdende en elektrische voertuigen, eventueel aangestuurd via teeltsystemen. Mechanische onkruidbestrijding tussen boomrijen is eveneens in opkomst.

De Appeldag werd donderdag 29 juni gehouden in het Gelderse Randwijk en was georganiseerd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie en Delphy. Meest in het oog springend was de autonoom rijdende Dominiak-spuit uit Polen. Het driewielig onderstel wordt aangedreven door een Perkins-dieselmotor van maximaal 130 pk. Bovenop de zelfrijder ligt een tank van 1.500 tot 2.000 liter en achterop hangt zelf ontworpen spuittechniek.

De Poolse Dominiak heeft grote gelijkenis met de AgXeed/HSS-robot. De autonome veldspuit navigeert via gps en zijn Lidar-systeem zit voorop. Krachtbron is een 130 pk Perkins-motor.
De Poolse Dominiak heeft grote gelijkenis met de AgXeed/HSS-robot. De autonome veldspuit navigeert via gps en zijn Lidar-systeem zit voorop. Krachtbron is een 130 pk Perkins-motor. © Frits Huiden

De Universiteit van Warschau ontwierp de elektronica en navigatie. Basis van de navigatie is een Lidar-systeem voorop het voertuig in combinatie met vooraf ingemeten gps-coördinaten van de boomgaard. De gehele navigatie is via een tablet in te stellen per boomrij. De driewieler vertoont grote gelijkenis met de Nederlandse AgXeed met Hol Spraying Systems (HSS)-spuitopbouw.

Een managementsysteem laat de opbrengst van een boomgaard 12 tot 25 procent groeien

Han Smits, directeur Munckhof

Er zijn inmiddels negen autonoom rijdende AgXeed-driewielers met HSS-spuitopbouw verkocht. Eén ervan komt in Nederland te rijden.
Er zijn inmiddels negen autonoom rijdende AgXeed-driewielers met HSS-spuitopbouw verkocht. Eén ervan komt in Nederland te rijden. © Frits Huiden

Van dit voertuig zijn er inmiddels negen verkocht, waarvan één in Nederland. AgXeed en HSS zijn al ver met hun software om snel een boomgaard in kaart te brengen en op basis van alleen de eerste boom per rij een parcours uit te zetten voor navigatie.

Behalve autonoom rijden, krijgt ook in de fruitteelt de elektrische aandrijving aandacht. Hissink uit het Gelderse Oeken toonde zijn volledig accuaangedreven Keestrack. De trekker met een spoorbreedte van 1 meter en een breedte van 1,33 meter heeft een vermogen van 87 pk en rijdt maximaal 40 kilometer per uur. Aan de aftakas levert de trekker een vermogen van maximaal 33 pk en de hef tilt 1.550 kilo.

De volledig elektrische Keestrack B1e van importeur Hissink uit Oeken rijdt ongeveer zes uur op een acculading, heeft een vermogen van 87 pk en is 1,33 meter breed.
De volledig elektrische Keestrack B1e van importeur Hissink uit Oeken rijdt ongeveer zes uur op een acculading, heeft een vermogen van 87 pk en is 1,33 meter breed. © Frits Huiden

De Keestrack is onderdeel van Goldini en komt voort uit het eerste elektrische prototype van het Zwitserse Rigitrac en kan zo'n zes uur achtereen werken. De aanschafprijs van 180.000 euro is stevig, zoals vaker bij elektrische voertuigen.

Meer capaciteit

Munckhof uit het Limburgse Horst zet ook in op elektrische aandrijving. De Pluk-O-Trak wordt al bijna een halve eeuw geproduceerd en jaarlijks worden er zo'n honderd gebouwd. De oogstmachine is te koop vanaf 80.000 euro en nu voorzien van een accupakket. Zo is er geruisloos en zonder dieselwalm mee te plukken. De machine is tevens te gebruiken als hoogwerker. Optioneel is een dieselmotor te koop voor hybride ondersteuning of opladen tijdens pauzes en wanneer de machine in het veld wordt geparkeerd.

De Pluk-O-Trak werd ook op veel andere punten vernieuwd. De plukbanden werden breder en langer, zodat er nu in plaats van vijf mensen maximaal acht mensen kunnen plukken. Zij kunnen de appels makkelijker afleggen die in de roterende kist achterop worden verzameld. De platformen werden daarbij breder en heffen tot 4 meter hoogte. Omdat de machine met 1.600 kilo ook wat zwaarder werd, zijn er grotere banden geplaatst.

Managementsysteem

De plukmachine kreeg cruisecontrol, ultrasoon sensoren om de afstand tot de boomrij te meten en zo automatisch te sturen en een elektronische registratie per plukteam. De Pluk-O-Trak heeft namelijk via het cloud-based M-Connect-systeem een realtime connectie met het managementsysteem Agromanager. Hiermee is op boomniveau de teelt te registeren.

M-Connect werkt met dronebeelden die een boomgaard op boomniveau in kaart brengen voor plaatsspecifieke behandeling. Te grote bomen worden geremd en kleine bomen gestimuleerd. Zo wordt de werkdiepte van de wortelsnijder hoger gezet bij kleine bomen en dieper bij grotere bomen en past de veldspuit zich ook per boom aan.

Kisten wisselen met kar

Derde machine in de M-Connect-keten is de Pluk-O-Trak die niet alleen het aantal appels telt, maar ook de kleur en grootte registreert. Een scanner ziet de RIFD-barcode van de kist, zodat per boom en plukteam duidelijk de opbrengst en plukcapaciteit is te analyseren.

'De opbrengst van een boomgaard kan met een dergelijk systeem 12 tot 25 procent groeien', is de ervaring van Munckhof-directeur Han Smits. Het bedrijf werkt ook aan een aanhanger voor achter de Pluk-O-Track. Daarop zijn vier kuub kisten te plaatsen die automatisch wisselen tot ze allemaal vol zijn.

Ook trekkers en werktuigen zijn autonoom rijdend te maken met het Nederlandse iQuus-opbouwsysteem. Dat is herkenbaar aan de Lidar-obstakeldetectie in de fronthef. Omdat een traploze transmissie en elektrohydraulische bediening van de machine daarvoor handig is, zijn de systemen dikwijls geïnstalleerd op een Fendt 200-smalspoorserie.
Ook trekkers en werktuigen zijn autonoom rijdend te maken met het Nederlandse iQuus-opbouwsysteem. Dat is herkenbaar aan de Lidar-obstakeldetectie in de fronthef. Omdat een traploze transmissie en elektrohydraulische bediening van de machine daarvoor handig is, zijn de systemen dikwijls geïnstalleerd op een Fendt 200-smalspoorserie. © Frits Huiden

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.