Claas+presenteert+vernieuwde+grootste+en+kleinste+trekker
Nieuws
© Johan Wissink

Claas presenteert vernieuwde grootste en kleinste trekker

Landbouwmachinefabrikant Claas presenteerde bij de fabriek in het Duitse Harsewinkel nieuwe trekkers in het allergrootste segment, bij de meest compacte modellen.

De Xerion 12-serie met vermogens tot 650 pk en een cabine van bijna 4 kuub inhoud spreekt tot de verbeelding. De systeemtrekker kreeg een nieuw design dat later ook de standaardtrekkers wordt aangemeten. Deze is verkrijgbaar op vier Terra Trac-rupsen of dubbele banden en heeft twee gestuurde assen.

Onder de dikke motorkap ligt een 15,6 liter Mercedes Benz-zescilinder. De Xerion 12.650 levert daarmee 653 pk en de Xerion 12.590 houdt het bij 585 pk. Het koppel ligt op 3.100 en 2.850 newtonmeter. Ook aan hydrauliekopbrengst is geen gebrek. Drie pompen leveren samen maximaal 537 liter per minuut. Het is indrukwekkend, maar Claas-importeur Kamps de Wild verwacht logischerwijs meer te verkopen van het 'boerennieuws' bij Claas.

De Xerion 12.650 is het nieuwe vlaggenschip van Claas, de kleine Axos volgt de Atos op.
De Xerion 12.650 is het nieuwe vlaggenschip van Claas, de kleine Axos volgt de Atos op. © Johan Wissink

Zo krijgen de Atos-trekkers die zijn gebouwd bij SDF een opvolger met de Axos 200- en Elios 300-serie. Beide trekkers worden nu gebouwd bij Carraro in het Italiaanse Rovigo, waar Claas een belang in heeft.

Claas gebruikte de naam Axos al in 2008 voor de opvolging van de Renault Celtis. De Axos en Elios vullen het gat tussen de Arion 400-serie uit de fabriek in het Franse Le Mans en de Nexos-smalspoorserie uit Italië.

Overeenkomsten en verschillen

Wat betreft uiterlijk zijn de trekkers vrijwel gelijk, met dezelfde neus en cabine met vlakke vloer. Maar de Axos staat op 34 inch achterbanden, in plaats van 30 inch. Ook heeft de trekker een hogere en langere bouw bij een wielbasis van 2,29 meter. Daarmee is de Axos net wat meer mans dan de Elios die past bij tuinbouw en groenonderhoud.

De 4,1 ton wegende Axos 240?– niet met 2WD of cabine verkrijgbaar – heeft een 3,6 liter viercilinder FPT-motor met 103 pk. Met zijn dertig versnellingen vooruit en vijftien achteruit in een handgeschakelde bak loopt hij maximaal 40 kilometer per uur bij 1.750 toeren.

Wendbaar

De transmissie heeft een poshifttrap en onderlastschakelbare omkeerhendel. Drie tandwielpompen geven een hydrauliekopbrengst van 87 liter en de cat II-hef kan met 3.350 kilo de meeste machines op een melkveebedrijf wel tillen. Tegelijk is de Axos met een draaicirkel van 3,79 meter behoorlijk wendbaar in en rondom de stal.

Inspelend op de droge zomers, het lagere bemestingsniveau met lage grasopbrengsten als gevolg, de wens om wat natter in te kuilen en de beperkte arbeid, kiezen steeds meer loonwerkers voor een triplemaaier met transportbandjes eraan. Het gras is dan gelijk op zwad te leggen zodat het niet te droog wordt, zeker bij lage opbrengsten. En het spaart een ronde met de hark uit.

Tekst gaat verder onder video.

Ook Claas vult zijn gamma triplemaaiers met kneuzer en dwarsafvoerbandjes aan, met de Disco 9700. Met een werkbreedte van 9,5 meter vult deze het gat tussen de Disco 9200 van 9,1 meter breed en de 1100C van 10,7 meter breed.

De maaibalk van de Disco 9700 is gelijk aan de kleinere variant, maar door een pendelstuk is deze nu breder te zetten. Dat gaat wel ten koste van de overlap op de frontmaaier. Voor vlinderbloemige gewassen is er nu, naast een kneuzer met stalen tanden, een rollenkneuzer om het blad te sparen en eiwit te behouden.

© Johan Wissink

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.