Weststellingwerf+vindt+doornappel+tussen+mais+met+drone
Nieuws
© waarneming.nl

Weststellingwerf vindt doornappel tussen mais met drone

Toezichthouders van gemeente Weststellingwerf hebben vorige week tijdens controlewerkzaamheden op een maisperceel in het Friese Oldeholtpade giftige doornappelplanten aangetroffen. De doornappelplanten waren uitgezet in een maisveld op een oppervlak van ruim 5 vierkante meter en werden ontdekt door een drone.

Doornappelplanten staan ook bekend als geestverruimende planten. Sommige stoffen in deze planten kunnen worden gebruikt als drugs, met grote gezondheidsrisico's zoals een delier, delirium of bad trips tot gevolg. Sommige stoffen in de planten, zoals scopolamine, worden overigens in kleine en controleerbare doseringen in de geneesmiddelenindustrie gebruikt.

Doornappelplanten zijn niet verboden, maar zijn door hun concentratie giftige stoffen gevaarlijk voor mensen en dieren. Al in kleine hoeveelheden zijn de werkzame stoffen in de planten giftig. Ze kunnen zelfs dodelijk zijn. De hoeveelheid werkzame stof wisselt sterk per plant.

Gemeente Weststellingwerf heeft de eigenaar van het betreffende maisperceel en de betrokken loonwerker direct geïnformeerd en gewaarschuwd. Verder is LTO Noord geïnformeerd, zodat zij haar leden kan waarschuwen voor de gevaren van deze teelt.

Hennepplantage

Eerder die week hebben toezichthouders van gemeente Weststellingwerf ook een hennepplantage gevonden. De hennepplanten stonden verstopt in een maisveld in Oldelamer. Ook hier kwamen de verborgen planten aan het licht door een drone. Op het perceel zijn ongeveer vijftig hennepplanten aangetroffen. De politie heeft de hennepplanten geruimd en vernietigd en neemt de zaak verder in onderzoek.

Het buitengebied is extra kwetsbaar: het zijn gewilde locaties voor criminelen door leegstaande stallen of loodsen. Ook landbouwgrond met hoge gewassen als mais zijn aantrekkelijke locaties voor het verstoppen van hennepplantages. Politie en gemeente bezoeken daarom regelmatig agrariërs in de regio om hen te informeren over de risico's en de gevaren van criminele activiteiten in het buitengebied en over opsporing en controle onder andere met drones, meldt gemeente Weststellingwerf.

'Bezit, handel en de productie van drugs gaan regelmatig gepaard met overlast en criminaliteit. Het heeft veel impact op de veiligheid in de woon- en leefomgeving. Het kan leiden tot intimidatie, bedreiging of geweld', stelt Jan van der Velde, specialist openbare orde en veiligheid van gemeente Weststellingwerf. 'De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente werken daarom samen om hier tegen op te treden.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.