Precisielandbouw+helpt+akkerbouwer+bij+pootgoedteelt
Nieuws
© POP3-project pootaardappelen

Precisielandbouw helpt akkerbouwer bij pootgoedteelt

'Ik zie vooral kansen voor opbrengstmeting in de pootgoedteelt', zegt akkerbouwer Henk Geerligs uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna. 'Eén knol meer per meter aardappelrug kan 250 euro extra per hectare opleveren. Bij 40 tot 50 hectare pootgoed betekent dat op jaarbasis 10.000 euro.'

In de meeste gewassen brengt elke kilo extra meer op. In pootgoed bepaalt grotendeels het aantal knollen in de juiste maatklassen het rendement dat de ondernemer behaalt. 'Als er meer knollen onder zitten, moet het gewas langer doorgroeien om deze aardappelen in de juiste maat te krijgen', zegt teler Henk Geerligs uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna.

Geerligs was deelnemer aan het POP3-project 'Precisie technologische ontwikkeling in pootaardappelen'. Doel was te komen tot een systeem voor het bepalen van de opbrengst dat ook het knolaantal en de maatverdeling kan meten.

Op gevoel

'Ik maak veel teeltbeslissingen, maar ik doe dat vooral op gevoel zonder te weten wat er precies gebeurt. Door plaatsspecifiek opbrengst te meten, hoop ik meer inzicht te krijgen in wat er zich op het land afspeelt.'

Een 3D-camera registreert de maat en het gps-systeem weet waar de aardappelen vandaan komen

Koen van Boheemen, onderzoeker precisielandbouw en robotica Wageningen University & Research

In het project heeft de akkerbouwer samen met onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) een prototype voor een op-brengstmeetsysteem ontwikkeld die boven de leesband van de aardappelrooier iedere knol detecteert.

'Een 3D-camera registreert de maat en het gps-systeem weet waar de aardappelen vandaan komen', licht WUR-onderzoeker precisielandbouw en robotica Koen van Boheemen toe.

Meer of minder ingrijpen

Geerligs' zoon Kees, die ook meewerkt in het project, ziet potentie in de methode. 'Hiermee kun je precies zien waar op een perceel je meer of minder aardappelen oogst. Eerder wisten we alleen de totaalopbrengst.' Henk Geerligs vult aan: 'Het gaat vooral om het opbouwen van kennis. Precisielandbouw is nodig om die kennis te verzamelen.'

Het opbrengstmeetsysteem kan elke aardappelknol onafhankelijk detecteren.
Het opbrengstmeetsysteem kan elke aardappelknol onafhankelijk detecteren. © POP3-project pootaardappelen

Volgens Van Boheemen meet de camera nauwkeurig. Deze bezit een herkenningsalgoritme op basis van deep learning. 'Als de knollen niet te veel over elkaar liggen en relatief schoon zijn, gaat het meten goed, maar daar zit wel een grens aan. Telers krijgen door deze methode een compleet beeld', zegt hij.

Kers op de taart

'Gps kan onder meer het planten, spuiten en bemesten al bijhouden. Het opbrengstmeetsysteem is de kers op de taart', glimlacht de onderzoeker.

Opnames die tijdens het rooien worden gemaakt, worden niet op hetzelfde moment geanalyseerd. 'Dat is een bewuste keuze. Daarvoor heb je een snelle computer nodig op de trekker. Die heeft veel stroom nodig en is kwetsbaar. Tijdens het rooien kun je ook nog niets met de gegevens', legt Van Boheemen uit.

Beelden getoond in cabine

Kees Geerligs: 'De beelden worden nu wel getoond in de cabine. Voordeel is dat je live ziet hoe het rooien gaat. Hierdoor kun je beter bepalen wat de optimale instellingen van de oogstmachine zijn.'

De projectgroep is volop bezig met het verwerken van de oogstbeelden van Geerligs. 'We willen de betrouwbaarheid optimaliseren om bijvoorbeeld te zorgen dat elke aardappel maar één keer wordt geteld', zegt Van Boheemen. 'Daarna laten we de computer werken met de verzamelde data. Resultaten volgen medio februari, maar de bedoeling is dat we straks de uitkomst sneller kunnen zien.'

Bunkerrooiers

Volgens de onderzoeker is de camera vooral geschikt voor bunkerrooiers. 'Bij een wagenrooier is er meestal geen goed moment waar de aardappelen schoon, stil en verspreid liggen, zodat de camera goed kan fotograferen. Op het punt dat ze schoon zijn, liggen de knollen al in de afvoer, waar meten lastiger is.'

Wel verwacht Van Boheemen verschil te zien in effectiviteit op verschillende bunkerrooiers. 'Sommige typen leggen de knollen op een hoop in het midden van de leesband. Ook dat bemoeilijkt het meten', licht hij toe.

'Toch is dat een interessante uitdaging. We willen een systeem dat zo onafhankelijk mogelijk is. Je ziet dat ook met gps. Als het signaal even wegvalt, sta je met steeds meer bewerkingen stil. Rooien moet altijd door kunnen gaan, ook wanneer de camera uitvalt. Dan mis je data, maar dat mag niet ten koste gaan van het rooien.'

WUR-onderzoekers Toon Tielen (links) en Koen van Boheemen.
WUR-onderzoekers Toon Tielen (links) en Koen van Boheemen. © POP3-project pootaardappelen

Vervolg nog onduidelijk
Het POP3-project 'Precisie technologische ontwikkeling in pootaardappelen' is na drie jaar officieel afgerond. Akkerbouwers Henk Geerligs en Leendert Koolen hebben samen het project opgepakt met Amsterdam Green Campus en de Universiteit van Amsterdam. Greenport Noord-Holland Noord fungeert als communicatiepartner. Onder de POP3-regeling heeft provincie Noord-Holland de subsidie verstrekt en Wageningen University & Research (WUR) zorgde voor de technische ontwikkeling. Het is nog onduidelijk welk vervolg het project krijgt. 'We willen in ieder geval voorkomen dat er een rapportje komt dat op de plank verdwijnt', benadrukt WUR-onderzoeker Koen van Boheemen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.