HZPC+verwacht+eerste+hybrideaardappelras+in+2025
Nieuws
© Solynta

HZPC verwacht eerste hybrideaardappelras in 2025

Aardappelveredelaar HZPC in het Friese Joure introduceert in 2025 waarschijnlijk zijn eerste hybrideras. Deze aardappelen worden gezaaid in plaats van gepoot, laat veredelaar Peter Vos weten.

Vos sprak vorige week Plantenteelt-studenten van de mbo-school Curio in Breda toe over de nieuwste ontwikkelingen in de veredeling van aardappelen. HZPC verwacht over drie jaar het eerste ras uit zaad in Afrika te presenteren en tien jaar later in Nederland. Een aardappel uit zaad ziet volgens het bedrijf hetzelfde eruit als een aardappel uit een knol. Volgens Vos is een aardappel uit zaad niet alleen minder gevoelig voor allerlei ziekten, maar is het systeem ook een stuk goedkoper.

'Gemiddeld heb je 2,5 ton pootgoed nodig voor 1 hectare consumptieaardappelen', weet de veredelaar. 'Met aardappelen uit zaad heb je aan 25 gram per hectare genoeg. Dat is een groot voordeel in moeilijke teeltgebieden.' Hij doelt daarbij op ontwikkelingslanden, waar je minder gemakkelijk met vrachtwagens pootgoed heen kunt, maar wel met een zakje zaad. 'Op deze manier kunnen we beschikken over hoogwaardig uitgangsmateriaal.'

Minder complex

Een ander voordeel van hybrideveredeling is dat het proces op diploïdniveau een stuk minder complex is dan op tetraploïdniveau. Dat is de huidige methode van het kweken van aardappelrassen. Bovendien duurt de veredeling op tetraploïdniveau met tien jaar een stuk langer in vergelijking met diploïd, wat ongeveer vijf jaar in beslag neemt.

Overigens pleit HZPC ervoor om de andere veredelingsmethode, gene-editing, in Europa toegestaan te krijgen. Deze methode wordt in Europa beschouwd als genetisch gemodificeerd organisme. 'Zolang de wetgeving het verbiedt, doen we het niet. Maar we kunnen het wel. Het is een goede oplossing om snel te reageren op een veranderende omgeving', vindt Vos.

'Met gene-editing kunnen we zonder schade een ras aanpassen waardoor deze resistent is tegen bepaalde ziektes en minder inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig is. Met deze methode is het mogelijk binnen twee tot drie jaar een ras aan te passen', weet de veredelaar.

Duurzaamheidsdoelen

Verder ging Vos in zijn toelichting in op de duurzaamheidsdoelen die HZPC voor de komende tien jaar heeft opgesteld. Voor 2024 betekent dat het verbeteren van de fusariumscore en de kiemrust met twintig punten, het ontwikkelen van een veredelingsprogramma voor rhizoctionia en inzichten krijgen in mechanismen van abiotische stresstolerantie (droogte, hitte, stikstof en zout).

Richting 2030 wil HZPC dat 75 procent van de nieuwe aardappelrassen resistent is tegen het Y-virus en phytophthora. Daarnaast wil het veredelingsbedrijf de frequentie van aardappelmoeheid (AM)-resistente rassen vergroten en een veredelingsprogramma ontwikkelen voor erwinia.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.