Patty+Laan%3A+%27Met+Faunaspot+gaan+we+op+jacht+naar+beste+data%27
Nieuws
© Bert Hartman

Patty Laan: 'Met Faunaspot gaan we op jacht naar beste data'

Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland lanceert een mobiele applicatie om het registratiesysteem voor jagers te vereenvoudigen. Faunaspot is de naam van de nieuwe app.

De Faunaspot-app moet naast gebruiksgemak voor jagers en grondgebruikers ook resulteren in meer betrouwbare data. Directeur Patty Laan van de FBE Noord-Holland heeft hoge verwachtingen van de applicatie, die al volop wordt getest in het veld. Deze gaat met ingang van 2023 online met de passende slogan 'Op jacht naar de beste data'.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

'We kregen veel klachten dat het huidige registratiesysteem te moeilijk en omslachtig is. Die administratieve rompslomp werkt onnauwkeurigheid in de hand. De maatschappij en rechtspraak eist steeds meer objectieve en gedetailleerde informatie. Faunaspot kan die bieden.'

Waarom is die informatie nodig?

'Om scherper te duiden wat er in het veld gebeurt. Boeren hebben nu bijvoorbeeld nog geen systeem om al hun preventieve activiteiten in het veld te kunnen vastleggen. Dat kan straks eenvoudig via de app.'

We kregen veel klachten van jagers dat het huidige systeem te moeilijk en omslachtig is

Patty Laan, directeur Faunabeheereenheid Noord-Holland

Wat gebeurt er met al die data?

'De informatie die een grote groep jagers en grondgebruikers via FaunaSpot verzamelt, is waardevol voor toekomstige faunabeheerplannen. Het brengt efficiƫnt de aandachtspunten per gebied in kaart en het maakt inzichtelijk welk effect bepaalde acties hebben.

'Zo bouwen we aan bewijs, meer maatschappelijk draagvlak voor het faunabeheer en beperken we de schade. De data is ook te gebruiken ter onderbouwing van een vergoedingsaanvraag voor faunaschade.'

Hoe zijn de eerste ervaringen?

'De testgroepen zijn enthousiast. Door het gebruik van de locatiebepaling in de mobiele telefoon kan ter plekke snel en efficiƫnt worden bijgehouden welke acties waar zijn ondernomen. Elke jachtaktehouder en boer kan met ingang van deze maand aanhaken voor de oefenperiode.'

Komt de app ook elders beschikbaar?

'Dat is technisch zeker mogelijk, maar we willen eerst zorgen dat de app in de praktijk goed werkt. Daarna is het aan andere FBE's om te kijken of FaunaSpot voldoende meerwaarde heeft.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.