Noord%2DIerse+doorzaaimachine+komt+op+Nederlandse+markt
Nieuws
© Frits Huiden

Noord-Ierse doorzaaimachine komt op Nederlandse markt

De Moore Unidrill, een Noord-Ierse doorzaaimachine, komt op de Nederlandse markt. Het merk Moore bestaat al sinds 1973, maar pas drie jaar geleden kreeg het door overnames en samenwerkingen met Agri-Linc en Sumo een impuls, zodat het ook wordt geëxporteerd naar met name Nieuw-Zeeland.

Twee bedrijven willen het merk in Nederland op de kaart zetten: Ben Schuitert Agrotechniek in het Overijsselse Markelo en Agri Bio-Solutions in Groningen. Zij staan bestaan bekend om bijzondere machines van nog relatief onbekende merken.

Ben Schuitert Agrotechniek bouwt ook de Spike Rotoweeder, importeert Tad-Len-veldspuiten en werkt met de Krukowiak-spuittechniek. Het bedrijf heeft een handelstak in Oekraïne. Agri Bio-Solutions heeft een breed gamma aan machines die vooral zijn te gebruiken in biologische teelten voor stoppelbewerking en mechanische onkruidbestrijding.

No-till-methode

De Moore Unidrill past naadloos in dit rijtje. De machine is te gebruiken voor het doorzaaien van grasland, maar ook om een nagewas of groenbemester te zaaien in de graanstoppel of op aardappelland. Werken met deze no-till-methode spaart een grondbewerking uit en dus manuren en diesel en voorkomt mineralenverlies.

Kenmerkend is dat er alleen een 3 meter brede versie is en dat deze niet alleen in getrokken uitvoering, maar juist ook volledig gedragen beschikbaar is. Daardoor is er flexibel te werken, maar is er bijvoorbeeld ook beter langs akkerranden en slootkanten te zaaien.

Gras- en bouwlandversie

De basisunit is verkrijgbaar met 24 uitlopen op 12,5 centimeter rijafstand. Een versie voor grasland heeft 32 uitlopen op 9 centimeter rijafstand. Daarvoor zijn twee rijen grote gekartelde zaaischijven gemonteerd met een diameter van 42 centimeter. Deze snijden tot 8 centimeter diep zonder de grond te veel te bewegen. Via een 4 centimeter breed element naast de schijf wordt het zaad afgelegd.

© Frits Huiden

Een volveldse Güttler-prismarol drukt de getrokken sleuven dicht en laat het veld vlak achter. Het geeft een goede ontkieming meer kans. Deze prismarol staat erom bekend dat hij niet volloopt met grond of gewasresten. Door de hydraulische cilinders op de rol is de zaaidiepte vanaf de trekker in te stellen en via een indicator ook te zien.

Druk per zaaischijf

De druk per zaaischijf is op te voeren tot 125 kilo. Daarbij geeft het frame de mogelijkheid om er nog gewicht bij te hangen voor meer druk per schijf. Droge, harde grond hoeft dus geen probleem te zijn.

Boven op de basisunit staat de gepatenteerde zaaiunit met een tankinhoud van 850 liter die met opzetranden 1.350 liter wordt. Een loopwiel drijft het nokkenrad aan. De ventilator wordt via de aftakas aangedreven, maar optioneel kan dit ook hydraulisch vanaf de trekker. De gehele zaaiunit is compleet uitgevoerd met trap, bordes, weg te klappen afdekzeil, camera, verdeelkop in de bak en ledverlichting.

© Frits Huiden

Een afdraaiproef is goed te doen en tabellen en handleidingen zijn duidelijk, hoewel niet geheel in het Nederlands, maar in het Engels. Een complete versie is met 34.500 euro niet de goedkoopste machine, maar wel breed inzetbare, bewezen techniek. De graslanduitvoering van de Moore Unidril kost 38.500 euro.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.