Kunstmatige+intelligentie+in+kas+krijgt+financi%C3%ABle+stimulans
Nieuws
© Source.ag

Kunstmatige intelligentie in kas krijgt financiële stimulans

Source.ag heeft in een recente investeringsronde 21 miljoen euro opgehaald. Daarmee komt het totale financieringsbedrag in twee jaar tijd op bijna 33 miljoen euro uit. De ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie (AI) wil het opgehaalde geld gebruiken om glastuinders te voorzien van geavanceerde AI-producten die de teelt optimaliseren.

Zo wil Source.ag dit jaar onder meer twee nieuwe producten lanceren: Source Cultivate en Source Control. 'Deze technologieën moeten telers in staat stellen volledige seizoenen van gewasgroei te stimuleren, afgestemd op de specifieke genetica van de verschillende gewasvariëteiten', lichten oprichters Rien Kamman en Ernst van Bruggen toe. 'De technologie biedt de telers bijvoorbeeld realtime advies op maat over hoe ze hun gewassen optimaal kunnen telen.'


Een ander deel van het financieringsbedrag wordt geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. 'De glastuinbouw is al jaren een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie. Met een bevolking die naar verwachting uitgroeit naar 9,7 miljard inwoners in 2050 moeten efficiënte landbouwmethoden wereldwijd worden opgeschaald om op een duurzame manier te voldoen aan de vraag naar gezonde voeding. Wij kunnen daar een bijdrage in leveren', meldt Kamman.

Astanor Ventures

De zogenoemde Series A-investeringsronde werd geleid door impactinvesteerder Astanor Ventures en omvatte investeringen van Acre Venture Partners en verschillende Nederlandse tuinders. 'Door zich te focussen op waar technologie de natuur ontmoet, is Source.ag erin geslaagd te doen waarvan velen zeiden dat het onmogelijk was: standaardisatie, gegevensverzameling en fenotypering van planten realiseren met AI-modellen die de plantenbiologie stimuleren en helpen om fotosynthese te optimaliseren', reageert Arnout Dijkhuizen van Astanor Venures.

Ook vruchtgroentetelerscoöperatie Harvest House uit het Zuid-Hollandse Maasdijk werkt nauwgezet samen met Source.ag om kunstmatige intelligentie in de kas mogelijk te maken. 'We zijn blij dat Source.ag een nieuwe impuls heeft gekregen om de technologie verder te ontwikkelen. Kunstmatige intelligentie helpt telers om nóg efficiënter te telen, zodat een groter oppervlakte tegelijkertijd kan worden aangestuurd en de productie geoptimaliseerd kan worden. Dit geeft een enorme impuls aan onze hightech glastuinbouw', laat de producentencoöperatie in een reactie weten.

In een eerder interview gaf algemeen directeur Jelte van Kammen van Harvest House al aan dat de vraagstukken van vandaag de dag niet meer alleen op te lossen zijn. 'Projecten als deze functioneren alleen als we zoveel mogelijk data bij elkaar brengen.'


Source.ag is in 2020 opgericht en lanceerde zijn eerste commerciële producten vorige zomer. In de afgelopen twaalf maanden is het aantal gebruikers van de AI-technologieën van Source.ag vertienvoudigd.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.