Doorontwikkeling+veldrobots+op+weg+naar+breder+gebruik
Nieuws
© Frits Huiden

Doorontwikkeling veldrobots op weg naar breder gebruik

Geen grote primeurs, maar doorontwikkelingen op veldrobots, automatische planttechnieken en natuurlijk spot spraying op de demodag van Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) 25 mei in Lelystad.

De bouwers van veldrobots voor met name onkruidbestrijding willen graag de stap maken van biologische akkerbouw en groenteteelt in hoogwaardige gewassen naar de gangbare teelten. Zij zien kansen door het gebrek aan beschikbare middelen, voordelen van het beluchten van de grond, arbeidsbesparing en lagere bodemdruk.

De RobotOne van Pixel Farming was op de robotbeurs Fira in Frankrijk al te zien en nu voor het eerst in Nederland. Pixel Farming monteerde vijf CO2-lasers om het onkruid weg te branden. Daarbij kwamen er grotere banden, lagere zwaartekracht en meer lengte voor meer stabiliteit in het veld. Naast de werktuigarmen zijn er nu 14 in plaats van 8 camera's gemonteerd om de armen aan te sturen en om onkruiden te herkennen.

De robot Orio van Naïo
De robot Orio van Naïo © Frits Huiden

Zolang het elektrisch is geschakeld, kunnen wij het op afstand bedienen

Joanne de Ruiter van GPX Solutions

De werktuigen zijn met vier bouten en een stekker te wisselen. Voor het herkennen van onkruid en de aansturing van de robot kwam er bovendien een nieuw besturingsprogramma. Er zijn inmiddels twee versies gebouwd.

iQuus toonde een Fendt Vario 200 smalspoortrekker die autonoom op RTK-gps via 4G-netwerk zijn rondjes rijdt. In de fronthef hangt een opstakelbumper met Lidar. Behalve rijden bedient het systeem ook functies als hef, hydrauliek en aftakas via de bestaande software van de trekker.

'Zolang het maar elektrisch is geschakeld, kan iQuus het bedienen', stelt Joanne de Ruiter van moederbedrijf GPX Solutions in Tiel. Voorkeur daarbij is een traploze transmissie die via de software te sturen is. De prijs van het systeem varieert van 20.000 tot 75.000 euro en is inmiddels ook op grotere trekkers gebouwd zoals een Fendt 933, Case IH Magnum en binnenkort een MF7719 Dyna VT.

Bekende partijen

Bekende partij op dergelijke demo's is Abemec, dat de robots van Naïo en Robotti verkoopt. De Naïo Dino is uit productie gehaald. Daarvoor in de plaats komt er een budgetversie van de Orio die op de demo met een schoffel van Hak aan het werk was.

De robot kan 10 uur elektrisch rijden en heeft een variabele spoorbreedte van 180 tot 225 centimeter. De Orio kreeg een betere Cat II-hef en software waarmee op afstand realtime is mee te kijken. Binnenkort zal ook de nieuwe Naïo Jo op rupsen worden getoond. Door zijn breedte van 70 centimeter en eigengewicht van 800 kilo is deze robot vooral geschikt voor de boomteelt.

Bijzonder is de vSET-zaaitechniek (Vegetable Seed Embedding) van Gerard Otten. Hierbij wordt zaad op een exacte afstand op een zaailint geplakt en dan op een diepte van 1 tot 2 centimeter dubbelgevouwen in de grond gebracht.

zaaien met zaailint
zaaien met zaailint © Frits Huiden

Op het lint zijn via polymeren voedingsstoffen toe te dienen om de ontkieming te stimuleren. Ook is er minder beregening nodig, net als pilering of zaadcoating. De eenvoudig en licht ogende machine kan 400 meter tot 1,5 kilometer aan zaailint per rij meenemen en is gebouwd door LMB Nanne Kooiman in Andijk.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.