Telersco%C3%B6peratie+onderzoekt+nieuwe+vorm+van+dataverzameling
Nieuws
© Han Reindsen

Telerscoöperatie onderzoekt nieuwe vorm van dataverzameling

Diverse kwekerijen en organisaties in het zuiden van het land gaan onderzoek doen naar een nieuwe manier van dataverzameling. Die moet tuinders helpen bij het optimaliseren en verduurzamen van de teelt.

Paletti Growers is een regionale coöperatie van kwekerijen in Noord-Brabant, Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De coöperatie gaat samen met de bedrijven Yookr en W2R Drone Projects aan de slag met een onderzoek naar de ontwikkeling van een datagestuurd dashboard voor tuinders.

Doel is om alle binnenkomende data om te zetten in stuurgegevens, die telers kunnen bekijken op een dashboard. De stuurgegevens kunnen bijdragen aan het optimaliseren van de betreffende teelt. De bedoeling is om met drones, grondsensoren en satellieten alle benodigde informatie op te halen.

Triple Thrive Data Concept

Deze drie manieren van dataverzameling komen samen in het Triple Thrive Data Concept. Hierbij worden ruwe data omgezet naar heldere signalen op het dashboard, zodat telers snel en overzichtelijk kunnen zien wat de stand van zaken is en welke stappen zij moeten ondernemen.

Het onderzoek wordt in de praktijk uitgerold bij drie Palleti Growers-pilotbedrijven. Het gaat om Kwekerij Stals in het Limburgse Ell, Warmerdam Someren in het Noord-Brabantse Someren en Kwekerij Verschure Vogelsangs in het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel. Dit is mede te danken aan subsidie van stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo.

Lager gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De betrokken partijen hopen door de nieuwe manier van dataverzameling en dataverwerking gerichter in te kunnen spelen op waar de teelt om vraagt. Het kan bijvoorbeeld resulteren in een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, water en meststoffen. Ook kunnen problemen worden voorkomen, omdat ze mogelijk eerder worden gesignaleerd.

Het project is in januari begonnen met een aftrapbijeenkomst in het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel. Paletti Growers kondigt aan dit voorjaar een demonstratiebijeenkomst te houden voor alle leden en andere geïnteresseerde telers.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.