Division+Q+zet+nieuwe+stap+in+emissieloze+tuinbouw
Nieuws
© Koppert Cress

Division Q zet nieuwe stap in emissieloze tuinbouw

Division Q, het zusterbedrijf van Koppert Cress dat zich richt op duurzame tuinbouwinnovatie, investeert in het Delftse bedrijf Pats. Dit techbedrijf ontwikkelt oplossingen voor het geautomatiseerd monitoren en bestrijden van plaaginsecten in de glastuinbouw.

Pats en Koppert Cress in het Zuid-Hollandse Monster werken al langer samen aan een emissieloze toekomst van de (glas)tuinbouw. Zo Koppert Cress gebruikt onder meer camera's en drones van Pats. Doel van de investering in Pats is het bedrag te gebruiken voor groei van het bedrijf en de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Sinds een paar maanden brengt Koppert Cress alle duurzame innovatieprojecten onder in zusterbedrijf Division Q. 'Het voelt vertrouwd en logisch om deze samenwerking door de investering van Division Q verder te verdiepen', zegt Pats-directeur Bram Tijmons. 'Dat Koppert Cress ons letterlijk de sleutels van de kas gaf om te testen, heeft ons bedrijf destijds een impuls gegeven. Maar om te kunnen blijven innoveren, is kapitaal nodig.'

Investeringsfonds

Pats test al langer zijn innovaties wat betreft geautomatiseerde plaagbestrijding op de teeltlocaties van Koppert Cress. Met de investering in Pats is het investeringsfonds van Division Q ook geactiveerd. 'We werken vanuit Koppert Cress al lang succesvol samen met start-ups in de tuinbouw', licht directeur Bart van Meurs van Division Q toe.


'Als investeerder kunnen we nu ook buiten de muren van Koppert Cress impact maken. Doordat we vanaf een vroege fase intensief samenwerken, kunnen wij de kansen goed inschatten', zegt Van Meurs.

Geautomatiseerd monitoren en bestrijden

Pats ontwikkelt oplossingen voor het geautomatiseerd monitoren en bestrijden van plaaginsecten in de glastuinbouw. Zo biedt het bedrijf methodes die plagen voorkomen of vroegtijdig stoppen door deze snel te signaleren dan wel mechanisch aan te pakken.

Doel is het versterken van breed toegepaste duurzame en biologische gewasbescherming. Dit kan door kwekers te ondersteunen met de juiste hulpmiddelen. Zo worden er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en arbeidsuren gespendeerd. Dat terwijl schades tot een minimum worden beperkt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.