Elektrische+en+mechanische+loofdoding+bieden+kansen
Nieuws
© Frits Huiden

Elektrische en mechanische loofdoding bieden kansen

Het aantal mogelijkheden om loof te doden voor de aardappeloogst zonder chemische middelen neemt toe. Alleen loofklappen en spuiten zijn nog de norm, maar het kan anders.

Op een demonstratie in het Drentse Nieuw-Weerdinge zijn onlangs in een perceel zetmeelaardappelen ook elektrische en mechanische loofdoding toegepast. Delphy bracht daarvoor de werktuigen Crown Crusher (mechanisch) en Zasso (elektrisch) bij elkaar, in opdracht van LTO Noord en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Een loofklapper snijdt het loof recht af, waardoor het soms toch weer de kop opsteekt. De stengels zitten daarbij nog vast, waardoor chemische gewasbescherming nodig blijft. De Crown Crusher van het Deense MSR Plant Technology biedt uitkomst. Deze machine op het frame van de Opti-Weeder heeft elementen met hydraulisch aangedreven horizontaal getande schijven. De schijven draaien boven de aardappelruggen over elkaar heen. Boven de schijven draaien getande meenemers.

Speciale werking

De bovenste schijf draait 30 procent sneller dan de onderste. Daar schuilt de speciale werking. De tanden grijpen het loof en snijden en breken het daarmee rafelig af. Hierdoor zou het vocht beter uit het loof lopen, de plant 'leegbloeden' en daardoor afsterven. Er is geen hergroei en de knollen kunnen afharden.

De schijven van de Crown Crusher draaien op verschillende snelheden en breken het loof daardoor rafelig af.
De schijven van de Crown Crusher draaien op verschillende snelheden en breken het loof daardoor rafelig af. © Frits Huiden

Behalve dat mechanische loofdoding chemische gewasbescherming overbodig maakt, zijn de aarddappelen ook sneller te rooien na de werkgang. Spuiten gaat snel, maar lang wachten tot het loof is afgestorven hoeft niet meer. Na één tot twee weken zijn de aardappelen te rooien.

Hydraulische gardes

Het loof wordt naar keuze tussen de ruggen gedraaid met een soort hydraulische gardes of breed verspreid. De schijven raken de rug lichtjes, zodat ook kleine onkruiden worden geraakt. Om de Crown Crusher goed te laten werken, is een minutieuze afstelling noodzakelijk. De Deen Michael Stolberg-Rohr werkt al aan de machine sinds 2005.

In 2021 werd mechanisatiebedrijf Wasse in het Drentse Hijken importeur van de Crown Crusher voor de Benelux. Wereldwijd zijn er al 65 machines verkocht. De vierrijer op de demo, die volledig is aangekleed met alle opties, kost richting de 100.000 euro. De machine is verkrijgbaar van twee tot zes rijen breed. De Crown Crusher rijdt tijdens de demo 6 tot 7 kilometer per uur. Tot 13 kilometer per uur is mogelijk.

De ontwikkeling van de Zasso voor loofdoding staat op een laag pitje wegens de prijs en capaciteit.
De ontwikkeling van de Zasso voor loofdoding staat op een laag pitje wegens de prijs en capaciteit. © Frits Huiden

Mechanische loofdoding werkt wat sneller dan de Zasso met elektrische loofdoding. Deze machine van 3 meter breed in de fronthef heeft een werksnelheid van 4 kilometer per uur. Akkerbouwbedrijf Homan Free in het Drentse Valthermond demonstreerde in Nieuw-Weerdinge de Zasso die via lamellen stroom door het gewas en de wortel leidt, om de vochtcellen te breken en het gewas te laten uitdrogen en afsterven.


Bernier Homan Free heeft veel ervaring met de Zasso. Hij zegt dat de ontwikkeling nu is gestopt. Het apparaat kost 180.000 euro en heeft verhoudingsgewijs nog een te lage capaciteit met 1 hectare per uur, vindt de akkerbouwer.

'Voor één keer klappen en vervolgens nog twee keer met de Zasso moet zo'n 400 euro per hectare worden neergeteld. Eén keer klappen en twee keer spuiten kost zo'n 180 euro per hectare. In stedelijke gebieden en op verharding wordt de techniek wel verkocht op kleinere machines', zegt Homan Free.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.