Aantal+deelnemers+smart+farming+groeit
Nieuws
© DIRK HOL

Aantal deelnemers smart farming groeit

Het aantal bedrijven dat is aangesloten bij Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees en deelneemt aan smart farming groeide in 2018 door tot 91. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting.

In 2016 waren er vijf varkenshouders die meededen en in 2017 vijftig. Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse varkensboeren, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, retailbedrijven en cateraars. De stichting helpt boeren om aan strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu te voldoen. Daarvoor worden allerlei innovaties bedacht.

Zo werd er gebouwd aan de stal van de toekomst waarbij gekeken wordt naar een gezond stalklimaat. De eerste twee stallen werden afgelopen jaar opgeleverd. Dit jaar worden de meetresultaten verwacht. Dit moet e voor zorgen dat er in 2020 goedkeuring komt voor dit stalprincipe en dat in 2024 boeren hiermee werken. Zo wordt naar verwachting voldoende reductie van geur en ammoniak gerealiseerd om aan de Brabant 2022-norm te voldoen.

Het doel van het stalprincipe is om een ammoniakreductie van 85 procent en een geurreductie van 65 procent te behalen en om de stallen energieneutraal te maken.

Marktkansen

Volgens de stichting levert het ook nieuwe marktkansen op. 'Zo exporteerden we in 2018 Antibioticavrij Leven Garantie-varkensvlees naar Italiƫ en groeit de vraag naar Patron-vlees bij slagers', zo is in het jaarverslag te lezen.

Er is ook een proef opgericht om te stoppen met het gebruik van slachtblik. Bij varkens van boeren die deelnemen aan smart farming neemt het RFID-oormerk de functie van het slachtblik over. De informatie op het slachtblik is in het elektronische oormerk terug te vinden.

In 2018 heeft de stichting met het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gesproken over afschaffing van het slachtblik. Dat scheelt volgens de partijen een stressvolle ingreep, wat het dierenwelzijn verhoogt. De pilot met het RFID-oormerk loopt nu. Er zijn twintig varkenshouderijen geselecteerd en deze hebben allemaal een ontheffing gekregen voor het verplichte slachtblik.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.