Mechanische+onkruidbestrijding+in+de+praktijk
Nieuws
© Frits Huiden

Mechanische onkruidbestrijding in de praktijk

Mechanische onkruidbestrijding krijgt steeds meer belangstelling door de steeds zwaardere milieu-eisen. Binnen het project Schoon Water voor Brabant hielden CLM, Delphy en Arcadis een velddemo met technieken die bijdragen aan lager gebruik van chemie en dus mogelijk schoner water.

Eensgezind waren de cultivatoren van Güttler en Vomumatra. Voor het vernietigen van een groenbemester of maken van een vals zaaibed zetten beide in op een ondiepe bewerking van vrijwel het gehele oppervlak met brede ganzevoetbeitels. Daardoor blijft er minder grond aan de wortels van onkruid hangen en droogt het sneller uit.

Vomumatra laat de Herbimec-cultivator bouwen bij fabrikant ADV Technic in Polen. De vijfbalkscultivator heeft de triltanden hart op hart op een afstand van 12 centimeter staan. Als nabewerking volgen twee rijen veertanden. Binnen de maximale werkbreedte zijn vier steunwielen geplaatst voor afstelling van de werkdiepte.

De Güttler SuperMaxx bedient heeft veel tanden met brede ganzevoetbeitels die ondiep werken.
De Güttler SuperMaxx bedient heeft veel tanden met brede ganzevoetbeitels die ondiep werken. © Frits Huiden

De 5 meter brede cultivator is in twee delen opklapbaar en kost 11.950 euro. De Güttler SuperMaxx bedient zich van hetzelfde principe; veel tanden met brede ganzevoetbeitels die ondiep werken. Deze machine is er met werkbreedtes van 3 tot 12 meter.

Waaier van stof

Een andere oplossing is het onkruid letterlijk uit het veld slaan. Dat kan met de Kvick-Finn van Agro Bio-Solutions. Na een aantal dieper werkende ganzevoetbeitels volgt een aftakasaangedreven rotor die de kluiten kapot slaat. Achter de 3 meter breed werkende machine volgt een waaier van grond en stof zoals bij een wallenfrees. Resultaat is ook hier dat de onkruiden los van grond kunnen uitdrogen.

Het Herbimec-eg van Vomumatra
Het Herbimec-eg van Vomumatra © Frits Huiden

Voordeel is dat met het open frame ook hogere groenbemesters sneuvelen samen met onkruid als kweek, winde, akkerdistel, zeebies, veenwortel en knolcyperus. Met vier grote steunwielen is de werkdiepte in te stellen.

Agro Bio-Solutions is ook importeur van cultivatoren, wiedeggen en schoffelbalken van het Deense CMN. Op de demo stond de StarCleaner-roterende eg die volvelds in het gewas is te gebruiken bij snelheden van 8 tot 20 kilometer per uur. In het voorjaar kan de machine ook grondkorsten breken. De StarCleaner is te krijgen van 3 tot 12 meter breed.

Onkruidtrekken

Wanneer de gewasrijen al zijn dichtgegroeid, maar er toch veel schieters tussen staan, zijn er nog twee opties zonder chemie. Op hoogte afmaaien of eruit trekken met de Klünder-onkruidtrekker. De Klünder bestaat uit twee balken waaraan tegen elkaar in draaiende werktuigbanden hangen. De banden drukken tegen elkaar aan en trekken zo boven het gewas uitstekend onkruid tussen het gewas uit.

De machine trekt schieters en andere lange onkruiden los door met de machine boven het gewas te rijden. Van elke rij banden is slechts één band hydraulisch aangedreven.

Kanttekening bij deze machine is dat het onkruid genoeg structuur moet hebben. Te jong en nat onkruid breekt halverwege af. De onkruidtrekker is er in werkbreedtes van 3, 6 en 9 meter waarbij een snelheid van 1 tot 5 kilometer per uur wordt aangeraden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.