Spotsprayen+met+drone+kan+maar+is+verboden
Nieuws
© Frits Huiden

Spotsprayen met drone kan maar is verboden

Drones worden in de landbouw vooral gebruikt om percelen en gewasgroei in kaart te brengen. Door over een veld te vliegen met een camera en beelden te verzamelen, is een taakkaart te maken. Drones zijn al zo ver dat zaaien of spuiten van gewassen ook een optie is.

Als het te nat is om met een trekker het veld in te gaan of het gewas te hoog staat, dan kan een drone toch toch aan de slag gaan. Dat kan dan ook pleksgewijs, denk aan spuiten tegen schimmels op natte stukken. Ook alvast zaaien van een vanggewas terwijl het te oogsten gewas nog op het veld staat, is goed te doen. Een volggewas kan alvast ontkiemen voor de oogst en staat er dan ook gelijk.

Met een drone spuiten is gangbaar in de Verenigde Staten en Azië, waar het bijna de rugspuit vervangt. Maar in Nederland is het niet toegestaan vanwege luchtvaart- en gewasbeschermingswetgeving. De geldende driftzones en een verbod op spuitvliegtuigen, waarmee de drone wordt vergeleken, dwarsbomen het gebruik van drones.

In een project van Wageningen University & Research worden verkennende driftmetingen gedaan. In dat project worden ook de wetgeving en toelating van spuitdrones onderzocht.

Dronevliegen is nog best vermoeiend, je bent constant aan het turen

Arnaud Laurencin, dronepiloot Agri Flight

Ondertussen zijn drones klaar voor spotspraying, bleek eind augustus op de Precision Farmers Days in het Noord-Brabantse Reusel, op het bedrijf van akkerbouwer Jacob van den Borne. Daar demonstreerden de dronepiloten Arnaud Laurencin van Agri Flight en Leks Bolderdijk van ABDrone hun drones van het Chinese merk DJI. Bolderdijk werkt met een scoutdrone die onkruidhaarden en planten in beeld brengt en daar gps-coördinaten aan toewijst.

RTK-gps

De kleine scoutdrone is voorzien van een RGB-camera en RTK-gps. 'In totaal kost deze drone zo'n 4.500 euro', schat Bolderdijk. Na het maken van een taakkaart vliegt hij met een tweede en grotere spuitdrone van 12.000 euro naar de gemarkeerde gps-coördinaten. Daar wordt gericht op de onkruidplantjes gespoten. 'Zo kan tot 90 procent aan middelen worden bespaard', verwacht de dronepiloot. Bolderdijk wil ook onderzoeken of het mogelijk is om zo met een zwerm drones te werken.

De Belgische Laurencin werkt met een grotere DJI Agras T30-drone die met alle opties erbij zo'n 25.000 euro kost. Onder de drone met zes propellers past een spuittank van 30 liter en zestien verwisselbare nozzles. De drone vliegt constant 1,5 tot 2 meter boven het veld waarbij hij volvelds ongeveer 5 meter breed spuit. De wervelende werking van de propellers wordt gezien als luchtondersteuning.

Er is zowel een 30 liter spuittank als een 40 kilo zaadtank onder de drone te hangen.
Er is zowel een 30 liter spuittank als een 40 kilo zaadtank onder de drone te hangen. © Frits Huiden

Verwisseld voor een zaadtank van 40 liter kan een roterende schijf het zaad 10 tot 12 meter breed strooien. Een capaciteit van 10 hectare per uur zou mogelijk zijn.

Ondanks dat dronevliegen een relaxed klusje lijkt – met de afstandsbediening op de buik, zittend in een luie stoel – vinden beide piloten vliegen behoorlijk inspannend. 'Je wilt hem altijd in het zicht houden en bent constant aan het turen. Zeker met bomen in de buurt. Dat is best vermoeiend', zegt Laurencin. Afhankelijk van werk, snelheid en wind is een accu binnen een half uur leeg. Door de accu's te wisselen, is het mogelijk een volle dag te vliegen.

© Frits HuidenA

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.