Kraamzeugen+op+Pig+Farm+worden+automatisch+gevoerd
Nieuws
© Ruben Meijerink

Kraamzeugen op Pig Farm worden automatisch gevoerd

Op de Denkavit Pig Farm worden de zeugen automatisch gevoerd en dagelijks gewogen. De varkenshouders die zijn aangesloten bij de European Pig Producers kwamen het met eigen ogen bekijken.

De varkenshouders kijken vanuit de bezoekersruimte naar de vrijlopende kraamzeugen. Denkavit ontving de gasten zowel op hun onderzoeksbedrijf met zeugen en biggen, waar ze veel onderzoek doen naar jongdiervoeders, als op het onderzoeksbedrijf met vleeskalveren.

Bij de zeugen vertelde specialist Ton van den Akker van Nedap wat de voordelen zijn van het automatisch wegen en voeren. 'Zonder arbeid genereer je veel data die zijn te benutten voor individuele aandacht per zeug en het managen per dier.'

Zeugen horen tijdens hun dracht zo'n 70 kilo te groeien, vervolgt Van den Akker. 'Met het dagelijks wegen is dat prima te volgen, dat lukt niet met inschatten van het gewicht op het oog. Dan zit je er zomaar 20 kilo naast en is een zeug op moment van werpen te licht of te zwaar.'

Voeding aanpassen

Op basis van de wekelijkse gewichtsontwikkeling kan de voeding van de dragende zeugen in het voerstation automatisch worden aangepast en is een optimale ontwikkeling te waarborgen.

Samen met het automatisch voeren in het kraamhok zorgt dit voor meer gespeende biggen per zeug, terwijl de zeugen bij spenen toch een betere conditie hebben. Het komt de levensduur van de zeugen ten goede en betekent efficiƫnter omgaan met voer.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.