Bloembollensector+ontwikkelt+nieuwe+pelmachine
Nieuws
© Marcel Berendsen

Bloembollensector ontwikkelt nieuwe pelmachine

De bloembollensector ontwikkelt een nieuwe pelmachine via het programma 'Ondernemers in de lead'. Het doel is om in 2024 een werkende machine te hebben.

De technische ontwikkeling van de nieuwe pelmachine komt in handen van VIA Techniek in het Gelderse Kootwijkerbroek en wordt gefaseerd aangepakt. Dat gebeurt omdat er te veel onzekerheden zijn om direct te investeren in een volledig nieuw prototype. Horizon Flowers in het Noord-Hollandse Zwaagdijk, Apeldoorn Bloembollen in het Noord-Hollandse Egmond-Binnen en WAM Pennings in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout financieren het werk van VIA Techniek. De eerste fase van de ontwikkeling van de pelmachine moet voor de zomer zijn afgerond.

De huidige generatie pelmachines is bijna veertig jaar geleden ontwikkeld en sindsdien nauwelijks verbeterd in productveiligheid en efficiƫntie, stellen bloembollentelers die zijn aangesloten bij het programma 'Ondernemers in de lead'. 'Met het oog op personeelskrapte en een goede bescherming van het product is het noodzakelijk dat er een nieuwe generatie pelmachines wordt ontwikkeld', vinden zij.

De bloembollentelers zouden graag zien dat de effectiviteit van de machine stijgt naar bijna 100 procent, zodat napellen niet of nauwelijks nodig is. Daarnaast wensen de telers dat de bloembollen voor het pellen niet meer bevochtigd hoeven te worden. Ook elke beschadiging van de bloembollen moet worden vermeden. Wanneer aan al deze doelen kan worden voldaan, is een jaarlijkse besparing van zo'n 100.000 euro mogelijk.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.