Trimmer+maait+doorgeschoten+onkruid+af+boven+gewas
Nieuws
© Frits Huiden

Trimmer maait doorgeschoten onkruid af boven gewas

Gewassen met doorschieters of waar onkruid bovenuit schiet en waarbij een chemische onkruidbestrijding niet helpt of niet kan vanwege een biologische productiewijze. Dan is nog één oplossing mogelijk: op hoogte het onkruid afmaaien, zodat het gewas eronder weer verder kan.

Daarvoor komen steeds meer maaibalken en trimmers op de markt die onkruid als duist boven graan en wintergraan of bijvoorbeeld melde in suikerbieten afmaaien.

Voorbeelden zijn de CombCut van Agri-Bio Solutions en de Zürn Top Cut Collect van Homburg Holland die het afgemaaide onkruid afmaaien, verzamelen en opvangen tegen besmetting. Aan dit rijtje voegt importeur Kramer in het Noord-Hollandse Burgerbrug nu de LOP Weed Trimmer toe van het Italiaanse Meneguzzo.

Familiebedrijf

Dit is een klein familiebedrijf dat in de buurt van Bologna de machines compleet zelf opbouwt. Kramer is importeur van Italiaanse merken als Ermo-ploegen, Gramegna-spitmachines en Oliver-onkruidbestrijdingsapparatuur.

Een waslaag op de suikerbieten door droogte belemmerde het spuiten

Folkert Joldersma, loonwerker in Smilde

Een eerste Meneguzzo-maaier draait bij Loonbedrijf Joldersma in het Drentse Smilde. Ondanks meerdere bespuitingen is op een perceel met bieten veel melde doorgeschoten. 'Door de droogte lijkt er een waslaag op de bieten te zijn ontstaan waardoor het spuiten niet aansloeg', zegt Folkert Joldersma.

In zijn omgeving zijn meer percelen aangetast. Daarom nam Joldersma een Meneguzzo LOP 65 op proef. Dit is een maaibalk van 6,5 meter breed in de fronthef van de trekker. Er zijn ook versies van 9 en 12 meter breed. De maaihoogte varieert van 0,5 meter tot 1,3 meter.

Rotoren met mesjes

In plaats van een vingerbalk zijn er overlappende rotoren met elk vier mesjes. Op 6,5 meter breedte draaien twaalf rotoren. De aandrijving gaat via een hydromotor aan elke zijde van de balk. De tussenliggende rotoren worden aangedreven via opvolgende V-snaren.

© Frits Huiden

PTO-aandrijving is er niet, dus het vraagt wat hydraulische opbrengst van de trekker waardoor Joldersma door het oliegebrek de gps-stuurinrichting op zijn John Deere 6610 niet goed kan gebruiken. Zijn nieuwere trekkers hebben meer hydraulische opbrengst, maar staan minder hoog op de wielen.

Zicht

Rijden op zicht tussen de dichtgegroeide bietenrijen valt niet mee. Door het stevige frame met schoren en de hefmast is er alleen aan de zijden goed overheen te kijken.

Behalve de aandrijving en bediening van de fronthef zijn er ook dubbelwerkende ventielen voor de vlakstelling en hefmast nodig. Met de cilinders voor vlakstellen klapt de balk ook in drie delen op voor transport. Er is een beschermzeil over de rotoren te bevestigen ter veiligheid.

Hoogte en breedte

Opgeklapt is de Meneguzzo nog 2,6 meter breed en in het geval van de versie van 6,5 meter 2,6 meter hoog. De bredere uitvoeringen klappen ook binnen 2,6 meter samen, maar zijn dan 3,5 meter hoog. De Meneguzzo van 6,5 meter is te koop vanaf 22.000 euro.

© Frits Huiden

Afhankelijk van de onkruiddruk, het gewas en het comfort maait Joldersma rond 5 kilometer per uur. De kunst is om de maaihoogte constant te houden, zoveel mogelijk onkruid weg te maaien en het gewas zo min mogelijk te beschadigen. Optioneel zijn er steunwielen, maar deze zouden het gewas beschadigen. Dus maait Joldersma zonder.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.