Goed+schoffelen+met+boerenogen%2C+gps+of+camera
Achtergrond
© Han Reindsen

Goed schoffelen met boerenogen, gps of camera

Tijdens de Biovelddag gingen verschillende schoffels een wedstrijd aan in uien. Het schoffelresultaat van de machines verschilde minder dan de toegepaste technieken.

Raven Europe demonstreerde een gps-schoffel die werkt met een Viper 4 en Twin-besturingssysteem. Dit schijfbesturingssysteem is merkonafhankelijk, op een bestaande schoffelmachine gebouwd en geschikt om in fijnzadige gewassen strak langs de rijen te werken.

‘Het is bij dit besturingssysteem belangrijk dat de uien met gps zijn gezaaid. Dit komt de nauwkeurigheid ten goede’, zegt adviseur Christoffel den Herder van Delphy. Op het perceel zijn de uien met een bandje van 2 centimeter breed gezaaid. ‘Het is geen strakke rij uien. Je hebt snel 5 centimeter ruimte tussen de schoffels nodig.’

Camerabeelden

Steketee liet een schoffel zien met een zelfontwikkelde IC Light-techniek die met camerabeelden werkt. Met de camera is het mogelijk om met en tegen de zaairichting van de uien in te schoffelen. Ook bij winderig weer zijn de rijen uien goed te zien. ‘De camera detecteert de rijen en kan afwijkingen in het perceel volgen’, vertelt Den Herder.

De camera op de Steketee kan tegelijk het gewas registreren. ‘Bijvoorbeeld informatie over onkruid, ziekten en oogsttijdstip. Interessante aspecten naast het schoffelen’, zegt Den Herder. Bij de schoffelmachine van Steketee zijn alle bewegende delen gelagerd. De schoffelelementen zijn daardoor stabiel. Bij geren in het perceel zijn deze elementen automatisch te heffen.

Culti Track

De Culti Track uit Noord-Frankrijk is een lichte werktuigdrager met een motor van 21 of 35 pk. De chauffeur heeft bij het schoffelen goed zicht op het gewas en dat zou technieken als gps en camera’s overbodig maken. De werktuigdrager heeft een spoorbreedte van 1,50 of 1,80 meter en kost zo’n 35.000 euro.

Roel van Kampen van Agrideals in de Noordoostpolder heeft zelf een simpele en compacte werktuigdrager gemaakt. Deze machine heeft 25 of 45 pk en een spoorbreedte van 1,50 of 1,80 meter. Ook bij deze werktuigdrager zie je goed wat je doet. Gps of een camera als hulp is mogelijk. Deze machine kost circa 25.000 euro.

Symmetrisch werkende ploeg vult eindvoren
Op de Biovelddag in Lelystad toonde Wim Steverink van Steverink Techniek uit Tollebeek een ploeg die werkt zonder een eindvoor achter te laten. De ploeg is ontwikkeld voor rijpaden van 3,15 meter.
De symmetrische ploeg heeft twee keer drie ploegristers. Daarnaast pakt een rooibeitel en een rooimat in het midden van de machine grond op ter breedte van twee ploegristers. Twee transportbanden brengen de grond naar de achterkant van de ploeg en vullen de eindvoren.
Bij de zes ploegristers heeft Steverink gebruikgemaakt van de positieve ervaringen met de Ovlac-ecoploeg. De risters hebben een goede kerende werking. Boven de rooibeitel zit een frees die de stoppels bewerkt. Schijven boven de transportbanden moeten ervoor zorgen dat ze onder in de eindvoor vallen.
Steverink heeft de ploeg ontwikkeld voor telers die met rijpaden willen werken, het teeltbed willen omploegen en de rijsporen in tact willen houden. Er is namelijk een categorie biologische telers die vanwege onkruidbeheersing graag vasthouden aan ondiep ploegen.
Het resultaat van de eerste demonstratie ziet er goed uit, maar Steverink is nog niet helemaal tevreden. ‘De voorloze ploeg zit nog in de ontwikkelfase en de afstelling van de machine vraagt om perfectionering.’ Ongeveer een half jaar geleden presenteerde Steverink een eerste prototype van een voorloze ploeg.
De nieuwe voorloze ploeg heeft een werkbreedte van 2,80 meter en vraagt een trekker van circa 80 pk. De ploeg is relatief kort en weegt 1.200 kilo. Dat is aanmerkelijk lichter dan een achtscharige ecoploeg. De prijs zou met 23.000 euro ongeveer gelijk zijn.
© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.