Biosector+lanceert+petitie+tegen+wetsvoorstel+veredeling
Nieuws
© Shutterstock

Biosector lanceert petitie tegen wetsvoorstel veredeling

De biologische sector probeert met een onlinepetitie de Europese wetswijziging op het gebied van nieuwe veredelingstechnieken tegen te houden. De sector is bang dat de keuze voor gentechvrij voedsel verdwijnt.

Begin juli komt de Europese Commissie met een voorstel voor herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken. Het wetsvoorstel houdt in dat Crispr-Cas, een vorm van genetische modificatie waarmee DNA is aan te passen, niet hoeft te worden vermeld op etiketten van voedingsmiddelen. Daardoor is volgens de biologische sector niet meer te achterhalen of er 'geknutseld' is met eten en verdwijnt keuzevrijheid voor consumenten en boeren.

Volgens de biologische sector is dit een 'onomkeerbare wijziging' die moet worden voorkomen. Als de initiatiefnemers erin slagen 40.000 handtekeningen te verzamelen, dan komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer. Behalve de petitie worden 150.000 ansichtkaarten verspreid, gericht aan landbouwminister Piet Adema om zijn aandacht te trekken voor de situatie.

Onwetendheid

'Uit onderzoek van het Rathenau Instituut bleek al eerder dat consumenten liever geen gentech op hun bord hebben en dat ze in ieder geval zelf de keuze willen maken. Zij kunnen alleen nu nog hun stem laten horen, maar veel consumenten zijn onwetend en zijn slecht op de hoogte van wat er op Europees niveau speelt', zegt Roosmarijn Saat, voorzitter van de Biowinkelvereniging en eigenaar van Gimsel Rotterdam.

'Opmerkelijk is het ook hoe oorverdovend stil het blijft aan de kant van grote levensmiddelenbedrijven, ondanks dat een wijziging van dit wetsvoorstel de hele voedingssector treft. We roepen Nederlandse supermarktketens op om in navolging van Europese collega-retailers ook in actie te komen', benadrukt Saat.

Innovatieve landbouw

Volgens de biologische sector is genetische modificatie niet de manier om de gevolgen van klimaatverandering en droogte tegen te gaan. 'Dat vraagt om innovatieve landbouw met eerlijke beloningen voor de boeren en behoud van biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen waarvan de productie van gezond, duurzaam voedsel afhankelijk is.'

De petitie wordt onder andere ondersteund door Bionext, Greenpeace, stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, stichting Zaadgoed, Caring Farmers en stichting Warmonderhof.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.